Corrupte politieagenten

  • Ineke

    In februari hebben wij een rondreis gemaakt door Zuid-Afrika ( o.a. Kruger, Sabie, st. Lucia, Drakensbergen en Golden Gate Highlands Park)

    Helaas hebben we 2x  ‘kennis’  gemaakt met een paar corrupte politieagenten.

    Eenmaal omdat we zgn. door een rood stoplicht waren gereden, was dat pertinent niet waar was. Agent wilde ons een boete opleggen van 800 Rand, na wat heen en weer gepraat bracht hij die boete terug tot 400 Rand, tegen contante betaling natuurlijk. Na nog meer protesteren mochten wij uiteindelijk doorrijden zonder te betalen.

    De tweede keer was bij een snelheidheidscontrole, we zouden 87 km gereden i.p.v. 80.  Zelfde verhaal, 800 Rand, maar omdat de agent geen ‘bad guy’  wilde zijn, 400 Rand. Daar wilde hij niet van afwijken. Op mijn opmerking of ik met onze credtit card kon betalen omdat we maar een klein bedrag aan contant geld bij ons hadden reageerde hij hoeveel wij dan aan contant  geld bij ons hadden. Ik deed mijn portemonnee een klein beetje open en liet een briefje van 100 Rand zien, of ik echt niet meer had, was zijn vraag, liet ik nog een paar munten zien. Om van het hele gedoe af te zijn, uiteindelijk 120 Rand gegeven, wat meteen in zijn overhemdzakje verdween.

    Een paar dagen vonden we in een volgend hotel een mededeling op onze kamer waarin voor dergelijke praktijken gewaarschuwd werd. Net te laat voor ons dus. Jammer dat het me hier niet lukt 2 foto's van deze mededeling te plaatsen. Indien gewenst kan ik deze foto's doormailen.

  • Annemieke

    Jammer Ineke, dat je dit hebt meegemaakt. Ja helaas gebeurt dit. En helaas meer in het Noorden, waar jullie rond reden. Ik waarschuuw altijd iedereen.

    Zelf ook vaak al aangehouden (Rond Joburg rijd ik ) en echt nooit betaald. Schrijf het kenteken maar op en stuur de bon maar op. Dat doen ze dus niet, want ze willen lunch money. Nooit contanct betalen En trouwens bij de ZA wet ook verboden trouwens.

    Eens overkwam we dit:  Ik op weg naar de fysio met mijn krukken, werd ik aangehouden door (1!) politeman), Liep rond min auto, keek of mijn roadtax nog geldig was (Jazeker was die geldig) en kwam naar mijn raam toe. Ik met mijn big smile….Hello officer, can I help you…Simle smile…. You have a nice car  zei hij, Ja, dat vind ik ook…smile… Hij wilde hem wel kopen van me    Dus zei ik, nee niet doen, hoe moet ik nu dan naar de fysio met mijn krukken, ik kan niet lopen hoor  smile… Ok dat begreep hij en kon weer doorrijden.

    Altijd Smile en grapjes maken met ze dat helpt echt!  En zeker nooit je geld laten zien….

    Ik zal kijken of ik of ik die medeling kan post…

    Hopelijk de volgende keer als jullie in ZA zijn, dan smile en bon laten uitschrijven op de huurauto en niets laten wijs maken dat dit niet kan….

    groetjes

    Annemieke woonachtig in Zuid Afrika /https://reizenzuidafrica.eu

    https://reizenzuidafrica.eu
  • Ineke

    =16pxWAARSCHUWINGBetaal nooit contact een verkeersboete, laat ze een bon uitschrijven op de huurauto, en accepteer geen smoezen. Blijf lachen en laat ze zeker niet je geld zien, je hebt geen contact geld bij je gewoon. Heel simpel.  Jammer maar er zijn nog steeds corrupte agenten. Vaak staan ze alleen.En bij de Zuid Afrikaanse wet is verboden een boete contact te betalen ook!

    Annemieke met copy /past lukt het wel. Dit is dus hetzelfde bericht als wij op onze hotelkamer vonden

  • Jurjen

    Dikwijls te doen gehad met (verkeers)politie. Wij hebben een eigen auto in ZA en heb zowel een NL als ZA rijbewijs. Afhankleijk van de situatie laat ik dan 1 van beiden zien. De laatste maal een nare ervaring in Oostkaap in een of ander zwart gat (sorry voor de uitdrukking). NL rijbewijs wilde hij innemen en de auto moest gestald op afgesloten terrein van het politiebureau. Een hoop gez..k en gedoe maar uiteindelijke kostte het toch R500 voor….een verlopen License disk. En we werden als enige blanken in een rij met voornamelijk schroot/wrakken van de weg uitgepikt. Tja………

  • Annemieke

    Wij hebben nooit problemen gehad, maar weleens gesommeerd om wat te betalen, nou echt niet. Je schrijft maar een bon uit hoor. En dat gebeurt dan.  Wel altijd opgelet om op tijd de wegenbelasting disc te vernieuwen, maar daar kikken ze op als die verlopen is en ook zeker het eerste waar ze ook na kijken.

    Annemieke woonachtig in Zuid Afrika /https://reizenzuidafrica.eu

    https://reizenzuidafrica.eu
  • Jurjen

    Terwijl het ‘gewoon’ een adminstratief dingetje is…..Maar ik was een beetje in de luren gelegd door een website waarop je kon lezen dat sinds enige tijd (paar jaar) de postkantoren van diverse provincies de skijffies van andere provincies konden uitgeven. Wat dus (te laat) bleek niet zo te zijn. Maar wij halen al 10 jaar de disk bij het postkantoor? Dusdanig verwarrend dat het ons een extra R500 heeft gekost. En een hoop ge-erger aan de die*** police. Maar ik moet ook zeggen dat er best goeie onder hen zitten, dus niet alles over 1 kan scheren. Het feit dat we ind  eafgelopen 10 jaar vele malen afgereisd zijn zegt denk ik genoeg :-)

  • Annemieke

    ja wij ook via het postkantoor, wel zo makkelijk, als de computer online is. Want het gebeurt zooo vaak dat het off line is. Of de persoon die dit systeem kan bedienen er die dag of dagen niet is. Pffffff Dan maar weer een ander potskantoor proberen. Maar ja deze dingen gebeuren gewoon, als je daar woont. Wij raken hier nooit aan gewend, maar hoort erbij.

    Dat je de wegenbelasting disc van een provincie in een andere provincie kan laten verlengen, nee nog niet van gehoord.

    Annemieke woonachtig in Zuid Afrika /https://reizenzuidafrica.eu

    https://reizenzuidafrica.eu
  • Jurjen

    Nee, dat is dus niet zo maar de website heeft ons op een verkeerd been gezet…..Familie in Za zei ook dat het bericht een beetje dubbel gelezen ka  worden.