Tweede woning kopen Zuid-Afrika

  • Aaron

    Goedemiddag,

    Ik ben nieuw op dit forum en ik vraag me af of iemand mij wellicht kan helpen met het volgende. Ik ben in een vergevorderd stadium om een 2e woning te gaan aanschaffen in Zui-Afrika. De aankoopprijs zal in randen worden overgemaakt. Heeft iemand er ervaring mee wat de meest voordelige manier is om dit te doen? Ik lees op veel sites dat een reguliere bank niet de voordeligste optie is. Het meest interessant lijkt mij op dit moment transferwise.

    Alle info is welkom.

    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    Aaron

  • Annemieke

    Hallo Aaron,

    Ik weet niet of je op de hoogte bent van de gehele procedure van een huis kopen in ZA.   Bij aankoop van een huis, betaal altijd eerst zo ongeveer 10% van de aanschafwaarde. Dan volgt de procedure om het huis op je naam te registreren. Dit kan enkele maanden duren. Er wordt kontakt op genomen met de nuts bedrijven voor de meterstanden en of alle belastingen van het huis betaald zijn. Klopt dit allemaal dan wordt er een datum van overdracht vastgesteld en ghet Deeds office, geeft dan het de eigendoms akte af. Pas dan moet je de rest van het bedrag betalen.

    Ik neem aan dat je al een bankrekening hebt geregeld voor ZA, zo niet alsnog dus doen. Dit ivm de belastingen (WOZ) etc.

    Het voordeelligste is dus het hele bedrag in 1 keer over te maken naar je ZA bankrekening. Zet het vervolgens op een spaarrekening. De rente in ZA is altijd een leuk bedrag per maand. De overboeking van je geld kan al snel 2 weken of zo duren. Dit omdat in ZA de Bank Van Zuid Afrika, het onderzoek of dit geld wel leitime is. En dat kan even duren.  De Rand tegen over de Euro is nu laag, dus dat valt ook weer mee, ja kosten zijn er altijd, maar dat verdien straks met de rente op je spaarrekening al weer aardig terug. Dus via de normale bank dus.

    suc6

    Annemieke woonachtig in Zuid Afrika /https://reizenzuidafrica.eu

    https://reizenzuidafrica.eu
  • Aaron

    Beste Annemieke,

    Vriendelijk bedankt voor je uitgebreide reactie. Het grootste gedeelte wordt geregeld door onze nederlandse aannemer daar. Het huis is al gebouwd en staat op dit moment op naam van zijn bedrijf. De Zuid-Afrikaanse bankrekening zal binnenkort geopend worden en het geld gaat inderdaad eerst daar naar toe. Ik zoek nu naar de meest voordelige manier, waarop ik zo min mogelijk verlies aan kosten. Ik lees veel dingen op het net dat banken wat log zijn met dit soort zaken. Na wat telefoontjes naar de ABN-AMRO en Rabobank ervaar ik dat zelf ook. Uiteraard zal ik wel wat terugverdienen op de spaarrekening, alleen ik denk dat die 10% aanbetaling in onze situatie niet opgaat, maar dat zal ik nog even uitzoeken. 

    Nogmaals bedankt en als je nog aanvullingen hebt, dan hoor ik dat graag.

    Met vriendelijke groet,

    Aaron

  • Annemieke

    Hallo Aaron,

    De banken zijn daar zeker niet log, hun banksysteem is erg goed in vergelijk met NL.  Je kan betalingen verrichten via internet of App  (doen wij dus al heel wat jaren…) en bankier je bij dezelfde bank als waar je aan moet betalen, staat dit binnen 1 uur op je rekening gewoon. Top.

    Alleen om NAAR of VAN  ZA over te maken, dat is gewoon een ander verhaal, maar dat vertelde ik je al. Dit heeft te maken met de wettelijke regels, dat de ZAcentrale  bank alles moet controleren wat er aan geld binnen komt en weer naar buiten gaat. Is nu eenmaal zo, is gewoon een feit. Daar kan niemand wat aan veranderen gewoon. De ZA centale bank heeft die taak punt.   dus gewoon vanuit Nl overmaken het geld en rente trekken daar op een spaarrekening. heel simpel.  En ja kosten zijn er overal, in ZA valt dit in vergelijk met NL reuze mee hoor!  FNB is een goede bank.

    Suc6 ermee

    Annemieke woonachtig in Zuid Afrika /https://reizenzuidafrica.eu

    https://reizenzuidafrica.eu
  • Aaron

    Hoi Annemieke,

    Wederom bedankt! Met mijn opmerking over log, bedoel ik ook de banken hier en zeker niet in Zuid-Afrika. Ik ben op de hoogte van het goede systeem daar. Het gaat mij echt om de banken hier. Ik merk dat wanneer ik de ABN of Rabobank bel ze niet heel goed raad weten met deze vraag van een particulier. Aan bijv. het overboeken met internetbankieren zit een maximum per transactie naar het buitenland. Dan krijg ik de opmerking dat ik het maar in 4 transacties moet doen, maar dat betekent ook 4x de kosten. Maar goed, ik ga eerdaags naar een kantoor van de bank om het van te voren goed geregeld te hebben. 

    Bedankt voor je adviezen! 

    Groet,

    Aaron

  • Annemieke

    Hoi Aaron,

    WIj hebben zelf het bedrag in 1 x overgemaakt, net wat je zegt, waarom in 4x met 4x kosten te gek voor woorden gewoon.  Gewoon gedaan via internet bankieren destijds.  Kan best dat de regels sinds die tijd zijn veranderd.

    alternatief is een Euro rekening in ZA openen (kosten zijn wat hoger en geen rente dan) en dan de Euro;s omwisselen in Randen als je het geld nodig hebt.

    Goede banke in ZA zijn FNB, Standard bank en ABsa

    Suc6 met die NL banken

    Annemieke woonachtig in Zuid Afrika /https://reizenzuidafrica.eu

    https://reizenzuidafrica.eu