Ik weet dat copy-paste niet gewaardeerd wordt, maar de berichtgeving van het NRC is vaak veel duidelijker dan de berichtgeving uit Zuid Afrika.
Bloemfontein, 12 jan. ANC-leider en Zuid-Afrikaans presidentskandidaat Jacob Zuma mag toch vervolgd worden wegens corruptie. Een eerder vonnis van een lagere rechtbank, dat vervolging van Zuma wegens corruptie verbood, houdt geen stand. Dat heeft de hoogste rechtbank voor niet-constitutionele zaken in Zuid-Afrika, het Supreme Court of Appeal, vanochtend bepaald.
Het jongste vonnis vergroot de kans dat Zuid-Afrika binnenkort een president heeft die zich tijdens zijn ambtsperiode zal moeten verantwoorden in de rechtszaal. Zijn kandidatuur namens het machtige ANC maakt Zuma automatisch tot gedoodverfd winnaar van de presidentsverkiezingen. De datum van de stembusgang is nog niet bekend maar de verkiezingen zullen vermoedelijk plaatsvinden in maart of april.
Het openbaar ministerie van Zuid-Afrika klaagde Zuma in 2005 aan wegens onder meer omkoping en geldwitwasserij in relatie tot een omstreden wapendeal in 1999. In september vorig jaar oordeelde een rechter dat deze corruptie-aanklacht moet worden gestaakt om niet-inhoudelijke, procestechnische redenen. De rechter suggereerde dat de vervolging van Zuma een poging was om Zuma, de voornaamste rivaal van toenmalig president Thabo Mbeki, een hak te zetten. Mbeki, die bij de ANC-aanhang minder populair is dan Zuma, moest het veld ruimen. Sindsdien treedt Kgalema Motlanthe op als interim-president.
Het Supreme Court heeft nu bepaald dat de lagere rechtbank in september fout zat met het besluit de vervolging van Zuma te verbieden. De openbaar aanklager liet vanochtend in een reactie al weten de vervolging van Zuma te zullen hervatten. Bij het sluiten van deze krant was een reactie van Zuma zelf nog niet bekend. Het ANC liet direct weten dat het vonnis niets afdoet aan de kandidatuur van Zuma voor de verkiezingen.
Het ANC moet het bij de verkiezingen voor het eerst sinds het einde van de apartheid in 1994 stellen met serieuze concurrentie uit eigen gelederen. Het recent opgerichte Congress of the People, een afsplitsing van ontevreden ANC-leden, kan volgens analisten rekenen op zo’n 15 procent van de stemmen. Het ANC bezit nu zo’n 70 procent van de stemmen in het parlement.