Macbook in ZA kopen

  • Martijn

    Beste,

    Aangezien ik op korte termijn naar Zuid Afrika ga, er over denk een Apple Macbook te kopen en de koers redelijk gunstig is, vroeg ik mij af of het een slimme zet is om een macbook te kopen. Ik weet dat er een ZA variant is van apple.com dus neem aan dat er ook wel een apple store in Kaapstad te vinden is. Weet iemand dit zeker?

    Daarnaast vroeg ik mij af of iemand weet hoe het zit met het meenemen van een ZA product naar Nederland. I s het zo dat ik een bepaalde toeslag moet betalen voor mijn (voordelige) aankoop? Ik heb mij laten vertellen dat het niet hoeft als je de verpakking openbreekt, de laptop opstart en dus kan laten zien dat je hem al langer gebruikt.. Is dit een fabel of echt zo?

    Als iemand antwoorden heeft, heel fijn!

    Groet Martijn

  • Theo

    Ik weet niet of ze in Z-A duurder of goedkoper zijn dan hier. Je krijgt zelfs je 14% BTW terug op de luchthaven bij terugkeer naar Nederland. Op Schiphol gewoon doorlopen en je hebt geld verdiend. Pikt de douane je er uit (die kans is heel erg klein) dan heb je pech gehad en moet je 19% btw betalen.

  • Pim

    http://www.sacamera.co.za/product/399/Macbook.html

  • Jaap

    er is een iStore in het Vic&Alfred Waterfront. Ik he ergens het gevoel dat de koers van de rand je zal helpen omdat het product ook door iStore in dollars wordt aangekocht. Buitenlandse producten worden bij de zwakkere rand doorgaans gewoon duurder,

    http://www.appleistore.co.za/Home.html

  • Roger

    Martijn,

    vergelijk zelf maar even prijzen via de onlinestore http://www.zastore.co.za/ en ook op de site van de 2de winkel in Kaapstad http://www.project3.co.za/

    Door de actuele randkoers heb je zeker al winst, dan nog de BTW terugvorderen en waarom zou je die laptop niet in de handbagage plaatsen en de originele verpakking in je koffer … zeker doen zou ik zeggen.

    Roger

  • Martijn

    Bedankt voor de reacties! Dat je BTW kan terugvorderen, wist ik niet eens, dus dat is weer een goed bericht. Kan ik dit terugvragen bij de douane op het vliegveld van Kaapstad? Aan de hand van een aankopbon krijg je het geld op je creditcard gestort? Heeft iemand hier ervaring mee..

    Bedankt,

    Martijn

  • Greta

    Martij,

    hier staat alles op een rijtje, heb het zelf nog nooit toegepast http://www.southafrica-newyork.net/consulate/vatrefund.htm

    Groeten,

    Greta

  • Reisgraag

    Martijn,

    Ik zal proberen het uit te leggen, want het wordt een lang verhaal, hoewel de procedure heel gemakkelijk is:

    1. Vraag altijd een “tax invoice” (belastings faktuur) waar de verkoper zijn naam, adres en BTW nummer op staat.

    2. Bij vertrek naar het buitenland moet het nog nieuw zijn als je het moet laten zien.

    3. Je kan alle aankopen aangeven, zelfs biltong, Mrs Balls chutney, kleren, enz. maar het totaal van de tax invoices moet minstens R250 zijn.

    4. Je laatste dag in Kaapstad ga je naar Waterfront waar op de 1ste (of 2de) in de Clock Tower de belasting kantoor gevestigd is (SARS South African Revenue Services) Zij doen het voorbereidende werk en vullen een document in die je later nodig hebt op het vliegveld als je vertrekt naar het buitenland.

    5. Meenemen naar SARS

    a) Paspoort

    b) Itinerary (je vlucht gegevens) of ticket

    c) Al de tax invoices waarvan je de 14% VAT (value added tax of btw)

    d) NB De goederen hoef je hier NIET mee te nemen.

    6. Hou bij het inpakken van je koffer de goederen apart.

    7. Op het vliegveld en voor het inchecken ga je naar de BTW teruggave kantoor met:

    a) Al de aangekochte goederen want die willen ze zien.

    b) Het document wat je van SARS gekregen hebt bij Waterfront

    c) Vlucht gegevens, ticket of itinerary

    d) Paspoort

    8. Hier krijg je dan een cheque in Rands voor het terug te krijgen BTW

    9. Nu kun je desnoods de goederen in je koffer pakken zodat ze op Schiphol niet zien dat het nieuwe produkten zijn. Gebruik hier je gezond verstand.

    10. Als je ingechecked ben en door de douane, dan heb je in de vertrekhal een bank waar je de cheque kunt omwisselen in Rands kontanten. Je kunt zelfs vragen om in Euros uitbetaald te krijgen.

    Dat is het dan en als je de volgorde bekijkt is alles toch heel logisch.

    Geloof mij, er wordt wat aan gekocht in ZA als je de rijen ziet staan bij de verschillende VAT kantoren.

    Sukses er mee.

    Piet

  • Reisgraag

    Dit was natuurlijk voor Kaapstad. Voor Johannesburg weet ik niet of er een VAT kantoor ergens in de stad is. Je kunt ook het document laten invullen op het vliegveld bij het kantoor waar je de goederen moet laten zien, maar dan moet je wel rekenen op lange wachttijd in de rij staan.

    Piet

  • marion

    Op jo,burg vliegveld kun je voor de douane de benodigde papieren halen inderdaad kost dit veel tijd

    Marion